Ongoing projects: Surrey Hills Garden

Home/Ongoing projects: Surrey Hills Garden
Ongoing projects: Surrey Hills Garden 2018-10-07T15:30:48+00:00

Project Description

Secluded Valley Garden

Nestled at the head of a secluded valley set deep within the Surrey Hills, this newly constructed barn style property’s garden presented a completely blank canvas, on which to create a series of garden spaces, which compliment this unique valley setting and take full advantage of the stunning vistas out across open countryside. 

An avenue of semi mature Prunus ‘Tai-haku’ (Great white cherry) has been planted along the drive down to the house, offering a wonderful display of blossom in the springtime. Providing height and structure, they afford the visitor glimpses of the garden beyond, on their approach to the property.

The main entrance courtyard has been conceived along strong formal structural lines, the split level design provides a welcoming lower entrance terrace, while the upper level provides at its midpoint a cool shaded seating area under four parasols Morus alba (Mulberry trees), arranged around a central reflective water bowl. This in turn is surrounded by a tapestry of mediterranean planting. The courtyard as a whole is bounded by newly planted evergreen yew hedging, incorporating three bespoke designed metal gateways.

The large crescent shaped rose garden has been positioned on the south-side of the property to take full advantage of this sunny aspect. The repeat flowering old English roses are planted within a sea of Nepeta racemes ‘walker’s Low’ (Catmint).

One of the principal challenges was the barn’s position set down within the valley. With no surrounding framework to relate the domestic scale to the vast hillside beyond. The rear terraces with their mixture of mediterranean flowers and grasses, providing height and movement with an ethereal quality address this, leading from the relative formality of the garden around the house up into the meadow hillside and beyond into the bluebell woods. 

Tucked into the edge of these woods at the top of this hillside is the location of the stunning fire-pit circle and ring. A place for all the family to relax and enjoy while savouring the sweeping views across the Surrey hills. 

Bespoke metalwork including steel step risers set into the grass banks address the steep level changes throughout the garden. The entrance courtyard armillary sphere focal point and gates were designed by ourselves and created by our talented metalwork artist, who also brought to life our designs for the large fire-pit ring entrance arch and curved metal and timber benches which double up as log stores.

While the garden’s design is entirely modern, there is an intrinsic nostalgia about its material components, ensuring the barn settles neatly into its’ landscape.

Project Details

Project URL:

View Project

Copyright:

From Creattica